Budowa sklepu z gadżetami między przejazdami: Jak AI zniwelowało dystans między pomysłem a finalizacją zakupu
Kolejny dzień, kolejna budowa. Ta odbywała się na parkingach i bocznych ulicach Vancouver, wciśnięta w luki między przejazdami Ubera.
PlayBunny.ai to sklep z bluzami na zamówienie, który zbudowałem w około pół tuzina sesji, używając tylko telefonu i asystenta kodowania AI. Uczciwa wersja tej historii jest ciekawsza niż wyidealizowana, więc oto, co naprawdę się wydarzyło.
Kroniki debugowania Printify
Wszystko zaczęło się od Printify, usługi druku na żądanie, która jest duchowym następcą katalogów wysyłkowych – tyle że wszystko działa na REST API. Wysyłałem zapytania do ich endpointów w poszukiwaniu dostępnych produktów i danych o rozmiarach. AI zwracało pięknie wyglądający kod, aż do momentu, gdy wymyśliło endpoint, który nie istnieje. Prawdziwy endpoint Printify ma specyficzne zagnieżdżenie wysyłki i pozycji zamówienia, które wymagało trzech sesji debugowania, aby doprowadzić do porządku.
To jest część, która nie trafia do wątków na Twitterze. Rozwój wspomagany przez AI jest naprawdę potężny, ale nie ma poczucia tego, co jest rzeczywiste. Generuje wiarygodnie wyglądający kod z pełną pewnością. Twoim zadaniem jest znać różnicę.
Problem z makietami
API Printify zwraca makiety produktów, które wyglądały jakby były renderowane w 2003 roku – niska rozdzielczość, płaskie oświetlenie, nic, co umieściłbyś na stronie produktu. Zamiast tego użyłem generowania obrazów AI, aby stworzyć odpowiednie makiety. Wyniki były wystarczająco dobre, aby na nich sprzedawać.
Stos technologiczny
Stripe obsługuje płatności. Printify zajmuje się realizacją. Mały serwer Python na moim VPS od Hostingera koordynuje między nimi za pomocą webhooków. Kiedy ktoś kupuje bluzę, Stripe wysyła webhook, mój serwer go odbiera i zamówienie w Printify jest składane automatycznie ```
Get new posts
Subscribe in your language
New posts delivered to your inbox. Unsubscribe anytime.
Receive in: