Trenuję dwa LoRA, naprawiam webhook Stripe i uruchamiam stronę – wszystko podczas jazdy
Wczoraj prawie straciłem wątek. Ekscytujące projekty są kuszące. Spędziłem większą część tygodnia, goniąc pomysł na animowany kanał YouTube – akwarelowe postacie, potoki IP-Adapter, ComfyUI na RunPod, trenowanie LoRA. Wszystko to realne, ale żadne nie przynosi jeszcze pieniędzy.
Potem spojrzałem na tablicę sygnałów. Jedno zielone światło. Ten blog. 145 odsłon strony, 8 postów, żadnych reklam, żadnego produktu – po prostu regularne pisanie. Cała reszta jest ciemna.
Nuda popłaca. Wróciłem do tablicy.
Przed snem ugasiłem dwa pożary, które tliły się po cichu.
devforkhire.com zwracało błąd 404. Rekordy DNS istniały w mojej głowie, ale nie w Cloudflare. Dwa polecenia curl, jeden wrangler deploy. Działa w cztery minuty.
Webhook Stripe nie działał od 11 marca – 24 nieudane próby dostarczenia, jeden e-mail od Stripe ostrzegający, że mam pięć dni, zanim go odetną. Skrypt cicho się wywalał, bo na serwerze brakowało trzech zmiennych środowiskowych. Dodałem je, utworzyłem token API z ograniczonym zakresem, uruchomiłem poller ręcznie. Wynik: Gotowe – 0 nowych zdarzeń przetworzonych. Czysto. Cron odpala się teraz co minutę i nikt nie wie, że istnieje.
Praca nad kanałem animowanym nie poszła jednak na marne. Mam teraz bota do generowania akwarelowych assetów, wytrenowanego LoRA mojej twarzy, wytrenowanego LoRA kota Pierre'a, skrypt do filmowania wizemów na potrzeby zbioru do synchronizacji ust oraz jasny potok od pomysłu do animowanego wideo.
Żadne z tego nie jest jeszcze sygnałem. Ale infrastruktura istnieje, a koszt wyniósł 15 dolarów czasu GPU na RunPod.
Lekcja, którą wciąż odrabiam: wykańczanie niedokończonych rzeczy tworzy większą powierzchnię niż zaczynanie nowych. Działająca strona z domeną bije na głowę genialny pomysł z uszkodzonym rekordem DNS za każdym razem.
Wracam do tablicy. Wracam do pisania.
Get new posts
Subscribe in your language
Get new posts
Subscribe in your language
New posts delivered to your inbox. Unsubscribe anytime.
Receive in: