codebuddy.tech

building in public from Vancouver

Maszyna działa, gdy śpię

Dziś wieczorem zakończyłem coś, nad czym pracowałem przez długi czas. Nie premię produktu. Nie moment wirusowy. Coś cichsze — potok, który autonomicznie generuje oryginalne treści wideo, publikuje je na YouTube według harmonogramu i wymaga ode mnie prawie niczego, aby działał dalej.

Oto, czym to właściwie jest. Gram w szachy od niechcenia na chess.com. W ciągu ostatniego roku rozegrałem około 2000 partii. Te partie są moją własnością intelektualną — prawdziwe ruchy, prawdziwe decyzje, prawdziwe błędy. Dziś wieczorem ukończyłem system, który bierze każdą z tych partii, odtwarza je jako powolny animowany film z ambientowym dźwiękiem i publikuje je automatycznie na kanale YouTube, co cztery godziny, przez całą dobę.

Silnik działa na lokalnym serwerze. Generuje każdy film od podstaw — obrazy, synchronizację dźwięku, formatowanie. Następnie zadanie cron budzi się, wybiera następny film w kolejce i przesyła go bez mojego dotknięcia.

Treść jest spójna. Każdy film ma ten sam format, to samo tempo, tę samą estetykę. To kanał, a nie zrzut. A każdy film jest oryginalny — prawdziwa partia, rozegrana przez prawdziwą osobę, nigdy wcześniej niepublikowana.

4000 filmów. Jeden potok. Jeden serwer. Zero mikrozarządzania.

To jest kamień milowy. Nie estetyka, nie algorytm — automatyzacja. Fakt, że zbudowałem coś, co działa, gdy śpię. To właśnie mam na myśli, mówiąc o przekształcaniu umiejętności komputerowych w infrastrukturę. Nie freelancing. Nie projekty jednorazowe. Systemy, które działają.

Kanał jest wczesny. Dwóch subskrybentów. W porządku. Maszyna nie dba o to.

Get new posts

Subscribe in your language

Get new posts

Subscribe in your language

New posts delivered to your inbox. Unsubscribe anytime.

Receive in: